برخورد دولتی با رسانههای منتقد به بهانه نقد توافق وین/ 9 دی توقیف شد؛ کیهان و رجانیوز تذکر گرفتند/ ثبت رکورد سه بار توقیف یک نشریه در دوسال/ اگر توافق وین «خوب» بود، بگیر و ببند رسانه ای لازم نداشت
گروه سیاسی - رجانیوز: ساعاتی پس از پخش گفتگوی رئیس جمهور درباره مذاکرات هستهای، معاونت مطبوعاتی وزارت ارشاد از توقیف و تذکر به سه رسانه متنقد توافق هستهای خبر داد.
به گزارش رجانیوز، آنچنان که پایگاه اطلاع رسانی معاونت مطبوعاتی ارشاد اعلام کرد « در مذاکرات و بررسی های جلسه قبل، عملکرد رسانه های مکتوب و الکترونیک در خصوص مذاکرات هسته ای بررسی شد و با توجه به تبصره 2 ماده 5 قانون مطبوعات و بند 8 ماده 6، هفته نامه «9 دی» توقیف و پرونده آن به دادگاه ارجاع شد. همچنین مقرر شد بابت برخی تیترها و مطالب روزنامه «کیهان» و پایگاه اطلاع رسانی «رجانیوز» به این رسانه ها تذکر داده شود. »
تلاش برای فشار و محدود کردن رسانههای منتقد در دو سال گذشته از سوی دولت به گونهای بوده است که این رسانهها علاوه بر پذیرش تحریم مالی و اقتصادی نهادهای دولتی، بارها تذکر گرفته و به مراجع قضایی نیز معرفی شدهاند.
در یکی از شدیدترین برخوردهای دولتی با رسانههای منتقد، نشریه انقلابی 9 دی در طول دو سال فعالیت دولت، سه بار توقیف شده است. پیش از این نیز برخی نشریههای منتقد دولت از جمله وطن امروز و یالثارات، توقیف و یا به دادگاه ارجاع داده شده بودند.
این در حالی است که دولت در ارائه یارانه مطبوعات به رسانههای منتقد و حامی نیز تبعیضهای قابل ملاحظهای را اعمال کرده و از ارائه آگهیهای تبلیغاتی به این رسانهها با هدف تحریم اقتصادی رسانههای منتقد و کند شدن چرخه فعالیتهای آنها جلوگیری کرده است.
پرداختن به پرونده هستهای و توافق وین، موضوعی بوده است که امروز به بهانه آن نشریه 9 دی توقیف و کیهان و رجانیوز به خاطر آن تذکر گرفتهاند و این در حالی است که در طول مدت انجام مذاکرات، این رسانهها بر خلاف تیم مذاکره کننده ضمن رعایت خطوط قرمز ترسیمی رهبر معظم انقلاب برای فعالیت رسانهای در حوزه مذاکرات، تنها به نقد فنی و کارشناسی متون و اظهارات منتشر شده از سوی مذاکره کنندگان پرداخته و بر روی این متون کار فنی و حقوقی کرده بودند.
به نظر میرسد اگر توافقی ویژگیهای یک توافق خوب و قابل دفاع را دارا بود، خودبخود موجی از حمایت را در میان کارشناسان و نخبگان این حوزه بر میانگیخت و دیگر نیازی به بخشنامههای خیلی محرمانه و بگیر وببندهای مطبوعاتی- رسانهای برای جلوگیری از هرگونه نقد و تلاش برای پیروزی نمایی فرمایشی وجود نداشت.
هر چند این روزها و ایام نیز خواهد گذشت، اما بتدریج و با روشن شدن ابعاد توافق صورت گرفته فضایی در افکار عمومی شکل خواهد گرفت که به نظر نمی رسد دیگر مجال و امکان برخوردهای بخش نامه ای و سلیقهای با «واقعیتهای برجام» وجود داشته باشد، و آنزمان است که باید دید در مورد برخی از دستاوردهای این توافق باید جشن گرفت و یا آنکه مسببانش را مواخذه کرد.
به نظر می رسد تذکر به رجانیوز از آن جهت بوده که این رسانه مذاکرات اخیر را «بی نظیرترین مذاکرات در تاریخ سیاسی دهه های اخیر» ندانسته بود! با این حال رجانیوز مطابق با رسالت اطلاع رسانی گفتمانی خود، از هیچگونه تلاش رسانهای برای روشنگری در قبال ابعاد توافق صورت گرفته در وین که ارتباط مستقیمی با منافع ملت ایران و انقلاب اسلامی دارد، فروگذار نخواهد کرد و البته چون گذشته تلاش خواهد کرد تا این تلاشها در چارچوبهای قانونی موجود باشد.
گفتنی است در روزهای آینده، سلسله گزارشهایی از بخشهای ناگفته برخورد و فشار دولت بر رسانههای منتقد در حوزههای مالی، اقتصادی، سیاسی و حقوقی، در قالب گزارشهای مستند در این پایگاه خبری منتشر خواهد شد تا مخاطبان خود درباره این قسم تاریخی حسن روحانی به قضاوت بنشینند که در روز تنفیذ حکم ریاست جمهوری گفت: - خدایا به تو پناه میبرم از استبداد رای و عجله در تصمیم گیری و تقدم نفع شخصی و گروهی به منافع مردم. همچنین به تو پناه میبرم از بستن دهان منتقدان و رقیبان. یاریام کن بنده مخلصی برای تو و خادم لایقی برای تو باشم و فراموش نکنم آنچه بر پیشینیان رفته است.
شایان ذکر است تبصره 2 ماده 5 قانون مطبوعات به لازم الاتباع بودن مصوبات شورای عالی امنیت ملی برای مطبوعات و بند 8 ماده 6 این قانون به ممنوعیت افترا به مقامات، نهادها، ارگانها و هریک از افراد کشور و توهین به اشخاص حقیقی و حقوقی اشاره دارد.
برچسب ها : بستن دهان منتقدان , تناقض روحانی , توقیف 9دی , منتقدان وین , توقیف منتقدان دولت روحانی , منتقدان دولت , نقد توافق وین , حمید رسایی ,